dimarts, 1 de desembre del 2015

Tàrtar a l'estil laosià

A Luang Prabang, la ciutat més coneguda i visitada de Laos, vaig fer un curs de cuina a l'escola Tamarind, que a més a més d'escola de cuina era una excel·lent restaurant. Els plats que vàrem cuinar els teniu a les següents imatges.



Els plats eren gairebé tan bons com les fruites que vàrem utilitzar per a les postres...

Fruita laosiana

Fer cursos de cuina dels països que visit és un dels meus hobbies. Se m'obliden els museus, les escultures, pagodes, temples, però els cursos de cuina perduren en el meu cap durant molt de temps.

Un dels plats que vàrem realitzar a Laos era un "tàrtar" de búfal d'aigua. Concretament ells li diuen Larb (amanida de búfal d'aigua capolat amb herbes aromàtiques). L'opció vegetariana és utilitzar soja texturitzada o llenties. Podeu veure el resultat a la part superior de la primera fotografia.

Ingredients
  • Carn capolada / llenties / soja text.
  • All
  • Lemongrass 
  • Lime kaffir
  • Pebres coents frescs ("xiles") 
  • Grells
  • Galanga
  • Llima
  • Coriandre
  • Menta (opcional)
  • Galanga (si no és fresca millor no posar-ne)
  • Salsa de peix / brou d'algues amb miso
  Recepta

Posar tots els ingredients llevat del coriandre, la llima i la menta en un recipient gran i mesclar. S'ha de tallar tot molt prim, especialment el lemongrass i el lime Kaffir perquè sòm molt durs. Del lemongrass amb quinze rodanxes hauria de ser suficient. El coriandre també convé tallar-lo molt petit.

Cuinar la carn 5 minuts a foc mitjà fins que perdi el color vermell (si coneixeu la procedència de la carn podeu evitar cuinar la carn o cuinar-la manco). Si utilitzau soja o llenties, procurar que estiguin ja hidratades i bullides respectivament. Afegir el coriandre i la menta un cop haguem apagat el foc.

A tall d'exemple, una fotografia del plat a mitja preparació:



Cuinar la carn 5 minuts a foc mitjà fins que perdi el color vermell (si coneixeu la procedència de la carn podeu evitar cuinar la carn o cuinar-la manco). Si utilitzau soja o llenties, procurar que estiguin ja hidratades i bullides respectivament. Afegir el coriandre, la llima i la menta un cop haguem apagat el foc

Deixar uns 10 minutets reposant perquè les espècies i altres condiments desprenguin tot el seu sabor. Afegir sal i coent (molt si s'escau) segons el vostre gust. Veureu que no he posat quantitats perquè això va al gust.


A tenir en compte

La fulla de lime kaffir a la part del mig té un tall dur. S'ha de llevar aquest tall i fer bocinets molt, molt petits. En cas contrari la textura final no serà agradable.




Encara que sembli impossible, el lemongrass és encara més dur. I més si tenim en compte que el que podem comprar a Mallorca no és tan fresc com el que trobaríem a Àsia. Per tant, a les rodanxes gairebé transparents després els hi don un parell de talls més per fer els bocins encara més petits.

Podeu substituir la salsa de peix per un brou fet amb algues o, simplement, no afegir-hi res.

Instrucció final

Si feis el plat molt coent -4 pebres tailandesos per mig quilo de carn en seria un bon exemple- tendreu un bon motiu per beure una Beerlao

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada