dijous, 5 d’abril del 2018

Recomanacions de bars i restaurants a Palma econòmics

De tant en tant venen amics, coneguts o familiars d'aquests a Palma i em demanen llocs on anar a berenar o menjar. Per tal de tenir-los tots junts, faré tres entrades amb opcions per preus. Aquesta primera entrada anirà dedicada al llocs econòmics, en espais cèntrics.


Esmorzar o berenar

En primer lloc avisar-vos que els mallorquins qualificam de berenar qualsevol àpat que no sigui dinar o sopar. Si voleu esmorzar i no us entenen podeu provar amb berenar. Si no us entenen igualment, benvinguts a Mallorca, els autòctons també patim aquesta situació.

A Mallorca compartim un pa amb els catalans que es diu llonguet. Fa uns anys una entitat que es diu Orgull Llonguet -als de ciutat ens anomenen llonguets- va posar en marxa iniciatives per recuperar aquest pa. Gràcies a això i a la bona feina d'alguns forners i restauradors podem berenar llonguets o pa casolà a alguns bars, malgrat que el pa precuinat predomina,

Les opcions econòmiques properes a l'Ajuntament són:

Bar Tony. Un clàssic de Palma on poder menjar un bon llonguet torrat just al costat de l'Ajuntament (Plaça Santa Eulària). Un dels preferits pels funcionaris de la zona, que són molts, i que acostuma a estar impracticable a partir de les 9:30 del dematí. Ja ho sabeu, anau-hi prest o haureu d'esperar.

Bodega Morey. Un bar antic de tota la vida que fa uns anys va canviar de propietari i el varen deixar una mica més "cuco". Els llonguets són bons i els posen per defecte torrats, tot i que no faria falta perquè són del dia i de qualitat. Està situat al carrer Morey, a uns 30 metres de la Plaça Santa Eulària i també hi ha molta gent a les hores de berenar del funcionariat.

Bar Plata. Un bar petit, molt petit on hi ha unes 7-8 taules al carrer Argenteria. Molt semblant als dos anteriors, tant per preu com per qualitat.

Bar Savoy. Aquest baret està situat al carrer de la Costa d'en Brossa, a uns 50 metres de l'Ajuntament, i per a mi és la millor opció de Palma en relació al preu. El pa no és de llonguet però sí artesanal, el fan al Forn de la Concepció de Palma. A més a més, tenen el valor afegit que si voleu posen trempó (crec que sense ceba) dins el pa. El que més m'agrada és el pintxo de truita amb pa i trempó que amb la beguda surt a uns quatre euros. El senyor és molt amable, com vaig explicar a l'entrada anterior.

La Bella Juanita. Situat molt aprop de Correus i la Delegació de Govern i, sobretot, d'un bar de berenars per endur emblemàtics a Palma que es diu "Merendero Minyonees". Aquest bar és més modern que els anteriors, amb una proposta una mica més atrevida. Els preus són una miqueta més cars, però els preus són igualment continguts i el farcit dels panets més original.

Can Joan de s'Aigo: Una aturada obligatòria si veniu a ciutat i voleu menjar ensaïmada o un quarto amb xocolata. Els preus són molt raonables. Els podeu trobar a santa Maria del Sepulcre -travessia de Jaume III- o al carrer de Sant Sanç, a 100 metres de Santa Eulària.

Altres zones:

Els mercats s´'han posat de moda. L'Olivar i especialment Santa Catalina estan plens de guiris fent fotos i pegant una mossegada pels bars de la zona. Si voleu berenar o fins i tot dinar podeu fer-ho dins els mercats.

Les tapes i els variats són típics a Mallorca. Normalment els berenars de forquilla solen ser més bons fora de Palma que a ciutat, però els mercats són un petit oasi en aquest sentit. A l'Olivar hi ha el bar del peix on podeu picar tota casta de peixos i marisc arrebossat si no us molesta menjar dins un lloc on es ven peix i segurament drets.

Al Mercat de Santa Catalina hi ha Can Frau, segurament el bar de tots els mercat més conegut per ser econòmic i bo. Aquest és un bar que sempre ha tengut molta gent, però des de que es va posar de moda el "tardeo" els dissabtes és impracticable. Si voleu dinar-hi anau-hi prest i no espereu trobar-hi seient. A l'altre extrem de mercat hi ha un bar que fan a la planxa el que compreu al mercat (peix, carn o marisc) a canvi de pagar-hi les begudes i uns euros per cuinar-ho. A l'Olivar també podeu fer el mateix i dur-ho al restaurant del primer pis que està davant el Mercadona.

Dinar de menú o de plat únic

Sincerament, dinar bé a Palma a un preu contingut no és fàcil. Posaré els llocs on dinar per menys de 15 euros:

La Juanita. Cuina d'autor al costat del centre Flassaders. per un preu molt contingut (15 euros, si no ha canviat). Aconsell telefonar perquè de vegades et duus la sorpresa de trobar-lo tancat. Com a bon cuiner, el propietari és especial.

Claxon, cruce de cocinas. Menú atrevit i menjar fet amb cura. Si hi dinau de carta ja no entraria dins els econòmics. El menú costa també 15 euros. Està una mica allunyat del centre (5 minuts caminant com a màxim), al carrer 31 de Desembre. Avís, no és un menú per atipar-se. Simplement és suficient.

Siduri. Aquí rompré la norma. Crec que el menú ara costa 16 euros, però igualment no em sembla car per a un menú d'autor. La propietària fa els dolços, coques i també el pa. Entraria dins els esmorzars de preu mig/alt.

Bodega la Rambla. Si sou d'arrebossats, aquest és el vostre restaurant. aquesta gent domina l'art de la fritanga. No hi ha anat des de què es canviaren de lloc (un canvi forçat, vaja) però crec que continua més o manco igual. Variats per uns 8 euros. Si sou molt menjadors en necessitareu dos.

Casa Julio. Si sou com del menú estil Ricky López, "sopa de... i patatas con..." aquest és el vostre bareto. Menjar senzill però casolà al costat de l'Ajuntament de Palma. Tenen diferents menús, el més econòmic i habitual és el de 10 euros. El lloc està atapeït, cada vegada amb més estrangers, i el renou és molt elevat. Si vols un lloc tranquil per dinar, ni se t'ocorri. Si vols un menú potent, aquest és el teu lloc.

Ecovegetarià. El més econòmic de tots els vegetarians de Palma. Situat a Santa Catalina, aquest restaurant fuig del perfil clàssic de vegetarià (íntim) però amb un menú molt econòmic (8,75€ sense la beguda per tres plats i postre). No us quedareu amb fam i gaudireu d'un dinar saludable en un context agradable.


+Ntrl. El paradís de les amanides a la Plaça d'Espanya. Podeu demanar una que ja vengui feta, dissenyar-la vosaltres o fins i tots combinar-ne 3 en un plat. També tenen saltejats que també poden ser combinat amb amandies. Ideal per a fer bonda.

La Sibil·la. Menú amb producte local per 10.80. Disposen d'opció vegetariana en els seus menús. A més a més, si fa bon dia podeu dinar a la terrasseta que tenen a Blanquerna, un carrer que és peatonal des de fa uns anys.

Reset: gastronomia sincera. Aquest restaurant ofereix un menú d'autor a preu mòdic que us recoman. El problema és que està molt lluny del centre (a Alfons el Magnànim, davant la Creu Roja) i potser un quedarà una mica d'esquerra mà.

Horapa. Restaurant tailandès a Sa Faixina. Si sou de menjar Pad thai o curris en un tamboret, una opció recomanable. Si sou de carn no perdeu l'oportunitat de menjar ànnera. Els plats vegetarian amb tofu també són molt bons (tot i que no puc garantir que no posin salsa de peix o similar als cuinats, condiments molt típics al menjar thai).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada