dijous, 7 de gener del 2016

Sopa Tom Yum Goong vegana

Aquesta no és la típica sopa de nadal, el brouet de verdures o carn amb fideuí o sopa farcida. Aquesta és una sopa atrevida i sobretot coenta. Es pot fer sense coent, però no és el mateix. També podeu fer una paella amb arròs basmati, vosaltres mateixos.

El gust per les sopes l'he adquirit de major, viatjant per països on fa molta calor. Els primers dies no entenia com era possible que a 35 graus i més d'un noranta per cert d'humitat la gent menjàs sopa tot el dia. Però poc a poc em vaig tornar un addicte a les sopes. Fins i tot per berenar de bon dematí em demanava sopa amb fideus.

Així que, ja sabeu, si teniu uns amics que venen a menjar a ca vostra més del que us agradaria, res millor que una sopa coenta per deixar ben clar el que poden esperar a partir de llavors.

La sopa Tom Yan Goong no és vegana. Per tant, aquesta sopa és una adaptació personal. De fet els tailandesos posen pasta de gamba i salsa de peix a la majoria de plats que he tastat. No obstant això, aquesta recepta és vegana perquè estic seguint una dieta vegetariana. A més a més, no us enganeu, aquesta sopa és tan coenta que és materialment impossible que sapigueu si duu pasta de gamba o no si no teniu el paladar ben entrenat.

He fet alguna variació més en relació a la recepta clàssica. En primer lloc, tal com he comentat, no he posat pasta de gambes ni salsa de peix a la pasta de xile ni a la sopa. Per compensar-ho, el brou (que és de verdures enlloc de carn) tenia algues. Una altre canvi és que enlloc de gambes he posat tofu i les verdures que hi ha a dins són les que tenia ahir a la gelera. Cuina de supervivència, què hi farem.

A la pasta de xile no hi pos sucre. Normalment la faig amb dàtils perquè trob que donen molt bon gust. Aquesta vegada ho he fet amb prunes seques i també m'ha agradat. La fruita seca dona el sucre que es necessita, a més d'un gust especial.

La sopa hauria de dur galanga, però no en tenia. És molt difícil de trobar fresc i sec no té el mateix gust. Congelat no està malament. Trobareu uns envassos per a n'aquesta sopa que tenen galanga, lime kaffir i lemongrass als supermercats xinesos. Són una bona opció.

Ingredients per a la pasta de xile

  • 4 alls
  • 2 xalotes o 1 ceba morada
  • 6 "xiles" 
  • 8 prunes
  • 1 cullerada de pasta de tamarell
  • 4 cullerades d'oli vegetal
Ingredients de la sopa
  • 2 litres de brou de verdures
  • Pasta de xile torrada
  • 1 pebre verd italià
  • 1 porro
  • 1 safarnària
  • Tofu
  • 5 shitakes o xampinyons
  • Bolets xinesos
  • 5 fulles de lime kaffir
  • 1 branca de lemongrass
  • 1 tallada de galanga
  • Coriandre 
  • 1 llima 
  • 2 tomàtigues cherry per decorar
Instruccions per a la pasta de xile
Ingredients de la pasta de xile torrada
Per començar a fer la sopa necessitau tenir la pasta de xile. La podeu comprar feta, però ni de bon tros tindrà el mateix gust que si les feis a casa amb ingredients de qualitat i acabada de fer.

La principal característica d'aquesta pasta és que és torrada. Tots els ingredients llevat de la pasta de tamarell els heu de posar a una paella o al forn i cuinar sense greixos fins que tenguin un color daurant. Fins i tot si el pebres estan una mica cremats no passa res. Es lleva la pell cremada i endavant.


Ingredients de la pasta de xile torrada

Si no us agrada el coent podeu llevar les llavors als pebres coents i utilitzar pebres coents locals enlloc dels tailandesos, que són bastant més coents que els normals d'aquí. Jo en vaig posar quatre de tailandesos i 2 autòctons. La recepta original que vàrem fer a Tailàndia tenia 15 pebres tailandesos... Si voleu un consell, procurau triturar la pasta en un lloc que estigui tancat hermètic o posau-hi la ma. Si per desgràcia una llavor us anàs a parar a un ull tendríeu problemes seriosos.


Ingredients de la pasta de xile torrada preparats per a capolar

Un cop les verdures estan ben torrades, afegiu una cullerada sopera de tamarell i quatre d'oli vegetal i triturau.

Pasta de xile torrada

Un cop tenim la pasta feta, la resta és molt fàcil. En realitat és com qualsevol altre sopa, el mèrit és del brou i les herbes. Un altre punt a favor d'aquesta sopa és que la pasta de xile cou tant que es conserva magníficament a la gelera, fins i tot mesos.

Instruccions per a la sopa

Seleccionam les verdures que volem emprar per a la sopa.


Ingredients de la sopa Tom yum goong


Els tallam mentrestant el brou comença a bullir.


Ingredients de la sopa Tom yum goong tallats

Afegim la pasta de xile al brou i movem fins que s'hagi dissolt. Després posam les verdures tallades, els bolets, el coriandre (en teoria haurien de ser les arrels. En cas de no tenir-ne podeu posar els troncs capolats), el lime kaffir, el lemongrass, la galanga, el tofu i la pasta de xile.

Deixau bullir el temps que necessitin les verdures per a fer-se i ja teniu la sopa feta -les verdures al sudest asiàtic es cuinen molt poc. Només vos quedarà afegir fulles de coriandre tallades, les tomàtigues cherry (o alguna altra verdura vermella per donar color. Poden ser pebres coents, per exemple) tallades per la meitat i el suc d'una llima uns minuts abans de servir el plat.


Sopa Tom Yum Goong

Si volguéssiu podríeu afegir llet de coco a la sopa. S'afegiria uns minuts abans de servir, amb la llima i el coriandre. Jo no li he posat perquè m'agrada així i trob que no és necessari afegir tantes calories. Ara bé, amb la llet de coco està boníssima igualment.

No us oblideu de llevar el lemongrass de la sopa, és massa fibrós per a menjar directament. En cas que el volguéssiu posar per menjar s'hauria de tallar finíssim, gairebé transparent.

Bon profit!!!

Tips

  • Corregiu de sal i, si escau, sucre al vostre gust. La pasta de xile és molt manco dolça que l'original. Si trobau a faltar la dolçor afegiu-hi sucre.
  • Aquestes verdures són les que he utilitzat perquè és el que tenia a la gelera. Si les heu de comprar per a la sopa jo compraria bròquil, mongetó (tirabeques) i safarnària.
  • Si sou addictes al lime kaffir, com és el meu cas, podeu posar-ne un parell de fulles a l'hora de fer el brou de verdures

2 comentaris:

  1. He parat de llegir a partir de "molt coenta" :-D

    ResponElimina
  2. El paladar s'acaba acostumant a qualsevol cosa, fins i tot als pebres coents tailandesos 😜

    ResponElimina